Saturday, February 8, 2014

..When U Missed SomeOne..

Bismillahirahmanirahim..
Assalamualaikum wbt

I miss them..
So  I browsed through all my memories with them and found this in one of my adik's blog..
And I miss her too. Indeed all of them.
Wanna hug them still..

http://truelifese3ker.blogspot.com.au/2012/11/tarbiyah.html

Tarbiyah


"Maybe ni sharing terakhir akk untuk korang. Lepas ni, akak dah tak jaga brisbane lagi"
And my brain stopped working for a while. What? Did i mishear something?


........................................................................There is an akhawat. Who is taking medicine for her second year here in Newcastle. But still fly back and forth between Newcastle and Brisbane every month. Sometimes more than once a month. Who spends her weekend not for studies, but for spreading the God's words. In the name of Allah. In the name of dakwah. In the name of love towards other sisters in Islam. A lot more sacrifice that she does. May Allah count it all.

''Dakwah tu atas 4 benda. 1, matlamat kita ialah Allah. Untuk bawa orang lebih dekat dengan Allah. Untuk tegakkan syiar agama Allah. 2, dakwah itu bermodalkan cinta dan kasih sayang. Bukan dengan kekerasan, bukan secara paksaan. Tapi dengan cara yang menyentuh dan melembutkan hati. 3, dakwah itu suci. Bebas dari unsur-unsur jahiliyah. Kita mendekati mad'u hanyalah untuk menjadikan diri kita sebagai perantaraan untuk mendekatkan dia dengan Allah. Tiada gaji, tiada kapet merah. Suci dari dunia. 4, dakwah itu terus terang. Sampai masanya, berterus-terang dengan mad'u yang kita sayangkan mereka bukan kerana duit, bukan kerana nama, tetapi untuk menyelamatkan semua dari azab neraka. Untuk bersama-sama mereka di syurga sana.''

Lembut suaranya menuturkan bicara. Seperti biasa. Menyentuh jiwa. Dakwah itu perlu berterus-terang, katanya. Sebelum dia mengalirkan air mata. Dan membuatkan akhawat yang mendengar pun sama.

"Maybe ni sharing terakhir akk untuk korang. Lepas ni, akak dah tak jaga brisbane lagi. So akak tak boleh nak datang brisbane n jumpe korang sekerap dulu lagi"



Everyone was crying. But not me. They who have known me for ages, wont believe if i say i didnt cry.. What has Gatton done to me? To my heart. To my soul?''ape ila rasa lepas dapat al-muntalaq bab 4 tadi?''''scary. berat. takut tak mampu''''mampu atau tidak, itu bukan urusan kita. Itu urusan Allah. Infact, Allah tak nak tengok pun. Ape yang Allah nak uji ialah kita mahu atau tidak. Dan sejauh mana kita yakin dengan janji-Nya. Yang dia sentiasa bersama-sama mereka yang berjihad menegakkan agamaNya''Dalam. Terkesan.''Tarbiyah tu bukan sekadar duduk dan mendengar pengisian. Bila kena berlari buat drama hindustan dalam airport sebab nak kejar flight, bila tertinggal bas atau train, bila kena solat bawah terik matahari atau hujan, bila kena berlapang dada dengan akhawat lain, bila rasa sempit sangat dari segi harta dan masa. Semua tu tarbiyah. In fact lagi besar kesannya berbanding kata-kata.''


It is raining today. As gloomy as my heart. Have a rest, ila. You have a couple of hours before flying to tasmania early next morning.

..PaDa SeBuaH KeNaNgaN..

Bismillah

Angin dan malam,
Kau sampaikan rindu, 
Pada mereka disana.
Aku merindukan saat itu dgn mereka pastinya.

Kenangan itu pasti ada, 
Kenangan baru pasti kita bina.

Pada sebuah kenangan yang dirindui,
Moga Allah meredhai semuanya,
Dan tidak putus memberikan hadiah2 baru,
Untuk kami simpan,
Dan kenang-kenang..

Cintaku punya sayap,
Dan ia terbang merangkul kecintaan ku di sana.

Terus.. Mencipta memori baru..

Sesungguhnya jiwa kami terbang bersamamu..
Pada malam2 hari.
Pada doa2 yang diutuskan..
Pada saat2 yang dirindui.

..SuaTu MaSa..

Bismillah.

Hari ini kita belajar erti yang lebih besar,
Bukan sekadar kalah dan menang,
Tapi erti iman dan percaya dalam hati,
Pada semua janji2 Allah.

Dan kita melihat,
Sesama kita saling menguatkan,
Saling mempositifkan,
Saling menyakini dengan keimanan,
Saling menguatkan iman kepada Allah..

Apa lagi yang lebih bermakna?
Pada hari kita kalah,
Kita masih bersujud kepada Allah,
Dengan jiwa kehambaan yang lebih hamba,
Dengan iman yang lebih mendalam..


T_T

Kita hanya ingin menjadi hamba Allah.

..KeCuKuPaN..

Bismillah

Ad Dakwah ilallah adalah satu kenikmatan,
Yang hanya dirasai oleh yang mengikutinya..

Sesungguhnya benarlah janji Allah, 
yang mencukupkan nikmat keatas hambaNYA,
sehingga kekurangan tidak lagi kita rase sebagai kekurangan,
dan kelebihan tidak membuatkan kita buta.

DIAlah yang memenuhkan jiwa kita,
dengan satu rase cukup,
mestikan pada manusia biasa ianya tidak cukup..

Sesungguhnya kenikmatan itu satu rase,
dan kecukupan itu juga satu rase,
pada indahnya hidup dijalan ini,
dan dinaungi dengan Rabb ini..

Friday, December 20, 2013

..BaHaSa CiNTa..

Bismillahirahmanirahim.
Assalamualaikum wbt


Bahasa cinta,
Hanya yang punya cinta bisa mengerti,
Dan tidak mensalah tafsir.

Terkadang,
Bila tidak punya kerja,
Maka kita jadi saling bertingkah.

Kerja kita besar,
Harus punya jiwa yg beza dari yg lain,
Punya jiwa yg besar untuk keje yg besar.

Harus punya jiwa yg penuh dgn cinta,
Utk mengalirkan dan merasai bahasa cinta dari yang lain.

Kita jalan slow slow,
Tarbiah. Tarbiah. Tarbiah.
Agar mereka bisa mengerti bahasa kita.

Bila kita katakan A maksudnya A,
Bukan B atau C.

Tapi jika bukan bercakap bahasa yang sama,
Bagaimana memahami dgn maksud yang sama?.

Tarbiah. Tarbiah. Tarbiah.
Agar hati kita besar.

Aku lahir dari tangan tarbiah,
Kerana ada orang yg terus melakukan tarbiah la aku merasai nikmatnya hari ini.

Maka pada saat aku hilang rasanya,
Jawapannya adalah tarbiah. Tarbiah. Tarbiah.

Murabbi yang menyejukkan hati,
Yg menyelesakan bahu utk bersandar,
Yang mengurut belakang di kala sedih,
Yang pertama memahami sblm yang lain,
Yang slalu katanya dan tangannya mbuat kita menangis keharuan,
Yang dimatanya hanya melihat potensi dan mata depan kita,
Yang tidak berhenti maupun jemu mentarbiah kita,
Semuanya, setiap dari satunya aku rindu.

Maka pada saat semua ini kurindukan,
Kerjaku harus lebih keras,
Harus lebih kencang,
Harus lebih kuat,
Utk membina mutarabbi2 yang punya sifat murabbi ini.

Aku rindu setiap satunya,
Kerana padanya terletak bahasa cinta,
Yang membuatkan hati semua cair,
Skalipun tidak merasainya sendiri.

Kita jalan slow slow,
Tarbiah tarbiah tarbiah.

Murabbi murabbi ini lahir dari tarbiah,
Sehingga setiap satunya mengungkap bahasa cinta,
Kepada ummat yang menantikan mereka.

Pada saat kuimpikan semua ini,
Sentuhannya, perasaannya,
Moga satu hari,
Generasi akan datang,
Tidak lagi merasai kehausan kami.

Tarbiah Tarbiah Tarbiah.

~_~


Wednesday, July 24, 2013

..Terpaksa Disclaimer..


I write not for any reader,
But for my self to ponder,
I want to remember my feelings,
While going through something,
Thats why I write it here.
Its only for people,
Who know me,
Since I was small in my tarbiah,
Living far away from me,
But really close to my heart.
Its not an answer to something,
To people around me,
To react,
Or being reactive to me.
Its just for myself to ponder,
And 
For my mukhlisin,
To read..
As I miss them badly..

If I want everybody to know and take actions,
I will say it myself, But Not in here,
If its just for myself and my siblings,
I will post it here.
...
Because it just my monolog.
That being said out loud.
As they cant read my mind 
Unless I write it down.

*****
Apa la..
Feeling bad as I've to say this.
Apa la..

..Am I..


Am I so bad,
That I dont even deserve,
To just being loved?

I always wonder that,
Am I so bad.
That nobody wants me.

Am I so bad?.. 

~_~ 
I just wonder..