Sunday, September 13, 2009

..MENANTI HANG TUAH DATANG MELAMAR..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T..

Berminggu sudah tangan kaku menaip di blog ni..Hanya laju mengarang bait-bait EE,IA, Lab Report dan bermacam kerja yang tak sudah..Kadang-kadang terasa mengapa diri kurang bersyukur, bukankah dicampakkan ke dunia IB KMB adalah suatu hadiah dari Allah?..Bukankah ianya satu nikmat yang tak tergambar dengan kata-kata..astaghfirullah..Betapa nikmatNYA yang melimpah dibalas dengan syukur yang cukup sedikit..

Bila dikenang, sememangnya IB ini suatu hadiah dari Allah..Kesibukannya mengajar saya untuk menjaga masa..Tarbiyyah dzatiyah sangat-sangat terasa diuji..Orang-orang berbagai rupa dan perangai..

Maaf, tajuk entri ni begitu kontroversi..Ini bukanlah bermaksud saya memberi apa-apa klu untuk memilih zauj saya..Owh sesekali tidak!..dan kontroversi itu, hentikanlah..Kerana ia melukakan hati yang mendengar..(emotionless di sini)..

Gara-gara H1N1, Allah menakdirkan saya memanjangkan langkah ke Melaka..sekadar membalas ziarah Cik Al*q dan Az***i ke rumah saya cuti sebelumnya..Mengenal juga femili dan sedikit-sebanyak background mereka...Menyedari hakikat siapa mereka hari ini sedikit sebanyak dibentuk oleh keadaan mereka dan persekitaran mereka sebelum ini, saya cuba menyelami kehidupan lampau mereka..Tidak lupa menghamburkan semangat untuk mereka terus menjadi Mus'ab di Melaka..Hoho..Lalu banyak sangat peristiwa yang mendidik saya sepanjang disana..Walau ego mengakui "ala bese la tu", hakikatnya hati saya tahu, saya mesti mendidik diri agar mengamalkan perkara baik itu..

Ya, mereka turut mengheret saya ke Mahkota Parade..Sempat main bowling (saya tahu korang saje je buat-buat kalah ngan saya kan?..), makan-makan, owh tak lupa membanyakkan koleksi buku-buku kita..natijahnnya, Abu Bakar, Khalid, Ali dan Bilal bakal memenuhi rak-rak bahan tarbiyah KITA..

Saya tahu entri ini terlambat dipostkan, apology tu 'a square' atas kelambatan ini..Apapun , bila mendapat komen yang sama dari cik durratun nasuha, baru terasa ingin mengepostkannya sekali lagi..Benar, kalian sangat-sangat memuliakan dan menyenangkan tetamu..hingga jadi segan pada yang menerima...Hehe..Terengganu sentesa menggamit kalian datang lagi, melawat penyu dan anak-anaknya..

Pengalaman di melaka pasti takkan sama dengan kunjung ziarah di mana-mana tempat lain..Ais krem sorbets kegemaran kita pasti takkan dapat dicari di Terengganu..Maka gigit jari sajalah bila mengenangkannya..OwH!

Teringat luahan D.N lewat sebelum pulang bercuti hari tu..Katanya, perbezaan bila berada di melaka dengan ziarah di rumah selepas itu begitu terasa..Bukannya kerana orangnya..Tapi kerana suasananya...Bersama dengan kalian, terasa secure mungkin kerana kefahaman bahawa security kita hanyalah Allah, DIa yang Maha Melindungi..

Allahuakbar, berderau darah dan tegak bulu roma bila mendengar ceritanya...Alhamdulillah..alhamdulillah..Subhanallah..

Moga Allah membalas segalanya..Sayang kalian keranaNYA..Punya masa lagi pasti saya kembali ke Melaka...