Monday, June 9, 2008

..MY FIRST ENTRY..

Bismillahirahmanirrahim..
assalamualaikum w.b.t...

Sebenarnya dah lama terasa nak punya blog sendiri,banyak kali jugak saya tangguhkan hasrat tuh kerana masa dan ketandusan hati di saat ini..akhirnya saya mengambil keputusan untuk menyegerakannya lebih-lebih lagi apabila k.yana yang cute tuh menge'tag' saya dengan kijamnye..huhu..insyaAllah dalam entri akan datang saya akan menjawab semua soklan tag yang best tuh..

Tunjukkan ku jalan yang lurus,itulah doa yang terkandung dalam surah Al-Fatihah yang saya,anda dan mereka baca sekurang-kurangnya 17 kali sehari semalam dalam setiap solat fardu kita..

"kita baca doa tuh dalam solat kita tapi tak semua menjumpai jalan yang lurus tuh" kata seorang sahabat yang saya sayangi..

betul,tepat dan benar sekali kata-katanya..bukan semua orang menjumpai jalan itu..ada yang tersesat jauh dalam mencari jalan itu..bahkan ada yang menyangkakan mereka telah menjumpai jalan yang "lurus" itu,tetapi sayang seribu kali sayang itu hanya sangkaan mereka..(saya suatu masa dulu pernah menjadi golongan ini,diharapkan ia menjadi sejarah yang takkan berulang kerana terlalu sukar mencari cahaya jika sekelilingnya gelap-gelita).. saya sengaja menamakan blog ini sedemikian rupa kerana ia terlalu signifikan untuk saya..bahkan saya menyimpan cita-cita besar moga ada yang terkandas dalam kegelapan dapat saya tunjukkan jalannya kepada cahaya.. justeru saya disini berhasrat memberikan manfaat untuk dunia agar saya tidak menjadi bahan lebihan dunia...("ambitious nye die nih")..huhu,saya perasan sendiri..moga-moga blog ini mampu memberikan saham dunia akhirat untuk saya..

Saya harapkan sangat-sangat melalui cara ini boleh saya kongsikan apa sahaja ilmu yang ada bersama dengan semua.Kalau boleh saya nak kilauan permata berharga yang saya temui (entah secara tidak lansung atau memang saya mencari-carinya) terbias cahayanya kepada semua orang di sekeliling saya..Terlalu banyak yang nak dikongsikan..Jadi saya membuka teratak buruk ini untuk singgahan mereka yang mencari-cari makna dan tujuan hidup yang sebenar..saya tidaklah mengatakan bahawa anda akan menemui disini..saya sekadar berkongsi..suatu masa dulu saya juga seorang pencari,pencari kebenaran lebih-lebih lagi tujuan hidup..
Banyak soalan saya tiada jawapan hingga akhirnya saya mengikuti tarbiyah dan usrah yang kembali membentuk diri saya..mengembalikan kepada yang memulakan dan maha mengakhirkan saya..saya pernah merasai pengalaman itu,melalui jalan itu..hingga akhirnya Allah membantu saya memudahkan jalan mencapai pencarian itu..

Secara ikhlas saya bukanlah penulis yang pandai, sekadar berkongsi insyaAllah..jadi barangkali hidangan yang disediakan tidak menepati selera anda,barangkali juga lauknya terlebih perasa,(ini menunjukkan saya jugak bukanlah tukang masak yang bagus)huhu..terimalah sekadarnya..insyaAllah saya sangat-sangat mengharapkan apa yang saya sampaikan,kongsikan dan luahkan,moga-moga faedahnya berbalik pada diri saya sendiri..insyaAllah saya menulis untuk diri sendiri dan moga-moga juga perkara yang saya sampaikan menjadi ingatan untuk diri sendiri dalam usaha mengikis karat-karat jahiliah..


Rasanye sekadar ni dulu entri yang tak penting ni,huhu(saya ni memang ssangat membosankan,hihi)..ahlan wasahlam untuk semua tetamu saya..moga kita semua sentiasa menjadi tetamu tetap dalam usaha mendekatkan diri kepada Yang Khaliq..

p/s: Dengan izin Allah,apabila usrah di Kolej Mara Banting bermula akan ada banyak lagi yang boleh saya kongsikan..jumpa lagi dalam entri akan datang..teruskan setia bersama Tv9 dekat Dihati (saya tolong promosi jek!)...hihi.