Saturday, October 24, 2009

..HADIAH BESDAY..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T..

KHAS UNTUK:

Adik-adikku: Ja**ah,U**u,Pu**ri,S.N.Ja**ah,Pe**ut,Na**ah..

Akhowat fillah: A**q, A*a, A**a, Na**irah, Az**ni,Na**hah, Ar**a, A**irah.. KAL, Ansar dan Muhajirin, dan sume yang tak tertulis namanye disini..(cukuplah di hatiku)

Istimewa buat Masterskills..

Kakakku yang tak jemu melayan rajuk dan marahku..

Sahabat dunia akhiratku..

Sungguh, kalian bernilai di hatiku lebih dari dunia dan isinya...

Dan Allah menjadi saksi atas amal dan perbuatan kita,

"Dan Mereka berkata kepada kulit mereka, "Mengapa kamu ,menjadi saksi terhadap kami?" Kulit mereka menjawab, "Yang menjadikan kami dapat berbicara adalah Allah, yang (juga) menjadikan segala sesuatu dapat berbicara dan DIA yang menciptakan kamu yang pertama kali dan hanya kepada-NYA kamu dikembalikan." (41:21)

Dan setiap anggota tubuh ini akan menjadi saksi atas perjuangan kita ini,

“Dan kamu tidak dapat bersembunyi dari kesaksian pendengaran, penglihatan dan kulitmu terhadapmu bahkan kamu mengira Allah tidak mengetahui banyak tentang apa yang kamu lakukan.” (41:22)

Tidak sahabatku! Kita tahu dan kita yakin Allah melihat semuanya..Menghitung setiap kedukaan dan mengira setiap peluh.. Sehingga dalam hati kita, kita menghilangkan sangkaan-sangkaan buruk terhadap Allah, kerana kita tahu;
“Dan itulah dugaanmu yang telah kamu sangkakan terhadap TuhanMu, (dugaan itu) telah membinasakan kamu sehingga jadilah kamu termasuk orang yang rugi..” (41: 23)

Kita bersabar atas semuanya kerana tahu makna kesabaran ini sekarang..

“Meskipun mereka bersabar (atas azab neraka) maka nerakalah tempat tinggal mereka dan jika mereka minta belas kasihan; maka mereka tidak termasuk orang yang pantas dikasihani.” (41:24)

Kerana kita tahu pengetahuan Allah meliputi langit dan bumi...Tiada tempat berlindung dari penglihatan Allah, maka kita takut untuk mengundang murka Allah..

“Dan KAMI tetapkan bagi mereka teman-teman (setan) yang memuji apa sahja yang ada di hadapan dan di belakang mereka dan tetaplah atas mereka putusan azab bersama-sama umat-umat terdahulu sebelum mereka dari golongan jin dan manusia. Sungguh, mereka adalah orang-orang yang rugi..” (41:25)
Sedang kita merasa makna hidup di bawah bayangan ayat-ayat Allah,

“Dan orang-orang kafir berkata," Janganlah kamu mendengarkan bacaan al-quran ini dan buatlah kegaduhan terhadapnya, agar kamu dapat mengalahkan mereka."” (41: 26)

Dan kita bersabar kerana yakin sepenuh hati, Janji ALLAH itu SANGAT PASTI..
“Maka sungguh akan KAMI timpakan azab yang keras kepada orang-orang kafir itu dan sungguh akan KAMI beri balasan mereka dengan seburuk-buruk balasan atas apa yang mereka kerjakan.” (41:27)

cukuplah ketaatan itu kepada Allah hingga Allah membalas sebaiknya...

“Demikianlah balasan (terhadap) musuh-musuh Allah (yaitu) neraka; mereka mendapat tempat tinggal yang kekal di dalamnya sebagai balasan atas keingaran mereka terhadap ayat-ayat KAMI..”(41:28)

Sehingga mereka berkata,
“Dan orang-orang yang kafir berkata, "ya Tuhan kami, perlihatkanlah kepada kami dua golongan yang telah menyesatkan kami yaitu golongan jin dan manusia, agar kami letakkan keduanya di bawah telapak kaki kami agar kedua golongan itu menjadi yang paling bawah (hina)."” (41: 29)

Sahabatku, mengapa bersedih?Tarbiyah itu untuk mengukuhkan pendirian bukan?..Bukankah perjalanan ini merintis jalan menuju syurga?..Yang kita faham harganya bukan murahnya.
"Sesungguhnya orang-orang yang berkata, "Tuhan kami adalah Allah." kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka dengan berkata, "Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati; dan bergembiralah dengan (memperoleh) surga yang telah dijanjikan kepadamu." (41: 30)"

Pendirian yang menyakini hanya Allah Tuhan kita, sehingga kita yakin,

"KAMIlah pelindung-pelindung dalam kehidupan dunia dan akhirat; di dalamnya (surga) kamu akan memperoleh apa yang kamu inginkan dan memperoleh apa yang kamu minta." (41: 31)

Bestkan?..Taknak ke ambik perjalanan yang panjang ni?..Kita tahu dia susah tapi Allah menjanjikan suatu hasil yang pasti,

“sebagai penghormatan (bagimu) dari (Allah) yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (41: 32)

Kerana itu, kita mesti menjadi golongan ini, yang tahan dicemuh, yang redha dilanda ujian, yang menerima segalanya dengan hati yang penuh yakin dengan janji-janji Allah.. Yang tahu bahawa semuanya adalah tarbiyah, yang berubah sebagaimana expectation Allah, yang tahu hidupnya untuk mati..

“ Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata, “Sungguh, aku termasuk orang-orang muslim (yang berserah diri)?” (41: 33)

Dan sememangnya sentiasa ada 2 jalan…Yang pilihannya sentiasa di tangan kita..Sehingga Allah redha kepada kita..

“ Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, sehingga orang yang ada rasa permusuhan antara kamu dan dia akan menjadi seperti teman yang setia.” (41: 34)

Tarbiyah sentiasa menjadikan kita insan yang lebih baik..dan sememangnya kita akan diuji atas kelemahan kita sehingga kelemahan itu kita atasi..dan pada setiap ujian itu, Allah mengajar kita membetulkan niat kerana ia seharusnya untuk Allah semata..

“Dan (sifat-sifat yang baik itu) tidak akan di anugerahkan kecuali kepada orang-orang yang sabar dan tidak di anugerahkan kecuali kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar.” (41:35)

Dan sebenarnya bila kita mempersoalkan setiap ujian yang Allah bagi, kita sebenarnya tidak cukup bersabar…dan itulah sifat yang Allah nak kita ada.. SABAR!SABAR! DAN SABAR! Kadang-kadang kita juga akan tertipu,

“ Dan jika setan ,menganggumu dengan suatu godaan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sungguh DIA maha mendengar, maha mengetahui.” (41: 36)

Sehingga Allah itu kita jadikan ilah dan rabb kita,

“Dan sebahagian dari tanda-tanda kebesaranNYA ialah malam, siang, matahari dan bulan. Jangalah bersujud kepada matahari dan jangan (pula) kepada bulan, tetapi bersujudlah kepada Allah yang menciptakannya, jika kamu hanya menyembah kepada-NYA.” (41: 37)

Kerana kekuasaan Allah itu tidak berkurang sedikitpun dengan kekufuran hambaNYA. Tetapi hamba yang diujiNYA pasti mendapat spotlight dariNYA..

“ Jika mereka menyombongkan diri, maka mereka (malaikat) yang di sisi Tuhanmu bertasbih kepadaNYA pada malam dan siang hari sedang mereka tidak pernah jemu.” (41: 38)

Indahnya hidup di bawah bayangan al-Quran ialah apabila kita merasakan Allah sedang berkata-kata dengan kita…Hamba yang hina pada mata manusia ini, buruk pada pandangan manusia masih mendapat tempat di mata Tuhannya....

(Rujukan: Fushilat: 21-38)