Saturday, August 29, 2009

..JOM MENGINGATINYA..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
SALAM RAMADHAN..

..Pada kerahmatan sepuluh malam pertama, daku menemui kedekatan luar biasa..
..Malu denganNYA yang terus memberi kesempatan dan ruang..
..Malu padaNYA yang tidak jemu menyayangi..
..Malu padaNYA yang terus menyentuh hati..

Hingga akhirnya, Tiada Tuhan Yang Disembah melainkan Allah..
Nabi Muhammad itu pesuruh Allah...
Erat memegang hati..
Jenuh memacu Fikir..

...Kupersembahkan air mata keinsafan, untukMU..
..MOGA MENJADI PEMADAM API NERAKA KELAK..


video

Selamat menghambakan diri..

Wednesday, August 26, 2009

..ANTARA ENTRI DAN TEMPLATE..

BISMILAHIRAHMANIRAHIM..
SALAM RAMADHAN.

ANTARA ENTRI DAN TEMPLATE;
mestilah template yang didulukan,
buktinya, blog tak terupdate, tapi dah tukar template baru...

Amacam?ok tak?..Tak puas ati ke boleh komen dan yang teringin nak mengundi bole undi kat bawah tu..Jangan macam2..

Antara Penampilan dan Fikrah

Tu la kita, somehow dalam hidup menjadi abid dan khalifah, kita sangat mengutamakan yang luar..Penampilan, performance,style dan gaya (kan same ke?) kadang-kadang didahulukan hingga terlupa ade yang lebih perlu diupdate... Dalaman dan fikrah kadang-kadang dicampak ke tepi tanpa sedar..Kejam kan kite?..

"Alamak! matang la sikit makcik,Yang luar tu orang nampak kot!" (kate seorang pembaca)

Owh, ye x ye jugak..Yang luar tu orang nampak..First impresion tu penting, tu yang kadang pukul sume sama rata tu..Asal nampak orang berpakaian sekian-sekian dah ade impresion sendiri..Jangan begitu sahabat!..Bukanlah kita sebagai penilai melainkan hanya sebagai pengubah dan pendukung..Kita tidak mempedulikan siapa dia sekarang in term of tak kisah a betapa teruk dia sekarang tapi yang lebih kita utamakan ialah siapa dia nanti..Unfair jika sejarahnya dikira campur sekali dalam mind set kita hingga kita tersilap memberi impresion kepadanya..

Antara Dakwah dan Usia

Dalam dakwah juga begitu, berapa lama seseorang atas jalan ini bukanlah menjadi tiket guarantee utk dia terus bertahan sampai lama..Tanpa ikhlas, tanpa sahabat yang menguatkan, tanpa Allah yang mengekalkan, dia akan hanyut, dia akan tersasar..Siapa yang ingin membetulkan?..Siapa yang mahu meluruskan?..Jika hati ingin, sahabat pasti sudi membantu..Allah pasti sedia menunjuk..

Antara blog dan Hati

Pakaian dan isi...Macam template dan entri, kalu template lawa nak mati tapi entri hampeh tak menambah iman xde makna menulis..(ni kutuk diri sendiri senarnya..)Kalu entri xleh nak mengubah hati sendiri, apakah hati pembaca kan tertawan?..(soklan retorik, xyah jawab sebab x dibayar pon..)



Antara Fardu Kifayah dan Fardu Ain

"Menuntut ilmu sampai negeri China.."
"Menuntut ilmu dari buaian sampai liang lahad.."

Sume ini dikatakan hadis palsu oleh Lin Joi soon waktu MPI ari tu..

Tapi kita kan islam..Islam tu kan cantik segala sudut..Jadi x salah pakai baju cantik-cantik (x sampai tahap tabaruj..).. xsalah kalu perform elok-elok biar honour roll sumenya, tapi itu luarannya, dalamannya ilmu fardu ain dan fikrah tidak boleh sesekali diabaikan atas alasan luaran ini..Secantik-cantik template dan aseksorinya, entri x boleh di abaikan kerana itulah isi blog tu..Mengisi abid dan khalifah mesti pada fikrah dan amalnya..Yang lain aseksori, kalu ade bagus sesangat..Jadi, pakai lah baju cantik-cantik, kemas-kemas, smart2, perform la sampai 45 sumenya tapi jangan ditinggal ilmu fardu ain kita..

" Wahai anak cucu Adam!.. Sesungguhnya kami telah menyediakan pakaian untuk menutupi auratmu dan untuk perhiasan bagimu..Tetapi pakaian taqwa , itulah yang lebih baik..demikianlah sebahagian tanda-tanda kekuasan Allah, mudah-mudahan mereka ingat.."
(al a'raf: 26)

Tutup aurat, pakai baju cantik, perform dalam studies itu sume adalah sebahagian dari tanda kekuasaan Allah...Jika kita berfikir pasti kita mengatakan, ini sume dari Allah..

Antara Ramadhan Dan Raya

Raya itu luarannya..dalamannya tetap ramadhan itu..Seronoknya pada raya, tenangnya pada ramdhan..Jangan tersilap cari..Allah tak melihat betapa meriah raya kita..DIA tidak mengira berapa banyak duit raya kita, tapi DIA melihat sejauh mana kita rapat padaNYA ramadhan ini..sebanyak mana discount ramadhan kita borong sehabisnya..

Antara kebaikan dan kejahatan

DIA telah mengilhamkan kedua-dua jalan..Pilihlah yang mana berkenan..Jangan salahkan syaitan, dia tidak bersalah..dia hanya menjalankan tugasnya dengan izin Allah dan dia tidak bertanggungjawab atas perbuatan kita..Ambillah kebaikan dari blog ini sekalipun templatenya bertukar semakin buruk..

DIA yang lebih tahu..

AHLAN WASAHLAN RAMADHAN AL KAREEM..

Friday, August 7, 2009

..KECOMELAN MELAMPAU..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T...


Saya membelek-belek mesej di Handphone Sony Cik Eric K810i sementara menunggu sepupu saya datang dan berjalan-jalan menge'pau'nya..Terlihat mesej Cik Aida (bukan nama sebenar),Cik Alaq (tiada kaitan ngan hidup mati) dan cik Az (yang perasan namanya Zulaikha)..Terasa KITA sangat comey (keperasanan yang nyata)..Terbace2 lagi mesej dari Ustaz (dirahsiakan identitinya)..Dia yang mula-mula mengelar KITA geng-geng harimau..Haha..Terasa diri bertaring lak..Badan tiba-tiba berbelang-belang, suara kuat mengegar alam...

Seyesly, dihati saya, setiap dari korang ada speselnye..Kecomelan korang membuatkan saya tidak bisa membenci korang..walau bagaimana perangai setiap dari kalian, itu adalah unique nya kalian yang Allah hantarkan untuk bersama-sama mengenal islam...

Ditambah lagi setiap lepas Coolsem, pasti diakhiri dengan icon smileys dan ucapan "rindu awak!"..dan bila berkali-kali saya menerimanya, saya juga mula merindui kalian..Wah, terasa saya sudah jatuh cinta sama kalian lagi..haha..Maka saya mula memahami ayat ini:

"Sungguh, orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan, kelak (Allah) yang maha pengasih akan menanamkan rasa kasih sayang (dalam hati mereka).." (Tha ha: 96)

"Wahai orang-orang yang beriman!Barangsiapa di antara kamu yang murtad (keluar) dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum, DIA mencintai mereka, dan mereka pun mencintaiNYA, dan bersikap lembut terhadap orang-orang yang beriman, teteapi bersikap keras terhadap oarng-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah karunia Allah yang diberikan-NYA kepada sesiapa yang DIA kehendaki. dan Allah Maha Luas (pemberian-NYA) maha mengetahui.." ( al-Maidah: 54)


Dan rasa ini akan hilang bila kita keluar dari kandang KITA...


Ya, saya sedar entri ini tidak menambah iman, tapi xpelah..Sekadar menghargai rasa ini...Saya tahu kalian sentiasa menyokong, namun memahami fitrah kita, sokongan itu perlu dizahirkan...

Selepas entri yang lepas dipostkan, saya menerima sokongan yang tak berhenti-henti..tetiba je, handphone tidak berhenti berdering...hIngga tiada ruang untuk membenarkan rasa sedih bersarang lebih lama...Terasa kegagalan diri mengawal kecewa yang membelenggu itu...Sebenarnya, rasa itu sebati aja dengan hati, namun kali ini terasa meluahkannnya ke alam nyata...kadang-kadang memendam itu tidak selamanya membahagiakan, meluahkan membuahkan kelegaan..

Buat sume yang menyokong, jazakillah..Dari KMB, Ex KMB, KMS, Ireland dan dari mana sahaja anda meluahkan....Pada yang menzahirkan sokongan, yang mendoakan dalam diam, yang tidak bisa mengepostkan komen, yang tidak punya kredit untuk call atau mesej, yang berkali-kali mengebuzz YM, yang turut sama merasai, yang sedang berdepan dengan h1n1, yang sedang bertarung dengan sakit dan yang sedang mengaum, moga doa kalian dipantulkan balik kepada kalian bila kalian memerlukannya nanti..Baru merasa erti dakwah ini bukanlah dibuat oleh warga KMB je, bahkan seluruh dunia sedang sama-sama bergerak menaikkan islam..KITA bukan kesorangan memimpinnya.. (sile klik) Betol, islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi dari islam.. Setinggi2 ego, sedih dan kecewa ini ia tidakkan mampu melunturkan semangat untuk membawa islam setinggi KLCC...


..Rajin-rajinkan tangan untuk men'klik' pada gambar ni..

Seorang dai'e tahu meletakkan emosinya pada tempat yang betul...Jika emosi sekarang melambatkan dia untuk bergerak dan beramal, maka emosi itu akan ditinggalkan ditepi...

Memaksimakan potensi diri untuk menaikkan islam!

Thursday, August 6, 2009

..SEJUTA HARAPAN..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...
ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

SEJUTA HARAPAN BY DA'I NADA

Sejuta harapan
Yang aku sandarkan
Seberkas cahaya MU
Untuk terangi jalanku

Tanpa rahmat ampunMU
Tanpa kasih sayangMU
Hampa Terasa hidupku..

Ku ingin bersamaMU
Dekat selalu denganMU
Bahagia bersamaMU..

Ya Allah,
Terangilah gelap hitam hatiku,
Ya Allah,
Sucikanlah hati ikhlas untukMU,
Ya Allah,
Terangilah gelap hitam jalanku,
Ya Allah,
sucikanlah hati ikhlas untukMU..





..Kekecewaan yang membelenggu jiwa hanya kerana Masalah KITA..
..Bila dia bukan KITA tapi mengaku KITA
..Bila dia bukan KITA tapi berada di kalangan KITA
..Bila dia bukan KITA tapi mengeluarkan statement bagi pihak KITA
..Bila dia tidak punya fikrah KITA tapi menyamar sebagai KITA
..Bila dia tidak melakukan apa yang seorang KITA buat tapi nampak begitu pada mata orang
..Bila dia pada hakikatnya belum punya hati untuk KITA.......

Kerana dia, harimau hilang taringnya,
Kerana melayan dia, KITA bermasalah jadinya,
Kerana dia, KITA dikecewakan akhirnya...

Maaf, kalu saya buruk sangka..
Memang saya tak pernah sempurna,
Menjadi Terlalu ideal salah,
Tidak menjadi contoh juga salah...

Hakikatnya, saya kecewa dengan dia..
Hakikatnya, untuk kali ini,
benar,
saya tidak mampu lagi menaruh rasa,
untuk kali ini,
benar,
Saya tidak bisa berlapang dada,
untuk kali ini,
benar,
saya hilang harapan padamu,
Untuk kali ini,
kecewanya terasa benar..

Usah memujuk,
Usah menyokong,
Untuk kali ini saya tidak butuhkannya,
Ia tidak membantu,
Memburukkan barangkali,
Biar masa mengubat semuanya...

..BIARKAN SAYA BEGINI KERANA dia SUDAH MELAKUKANNYA..

...SAYA TAHU ALLAH MENGINGINKAN SAYA BELAJAR...
..BIARKAN SAYA DI DIDIK..

..THE FACT..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T...


Seyesly,honestly, saya berat mengupdate blog ni..
Hilang semangat si harimau....
(mungkin krn kerap digelar extremis)
Entah kerana banyak kerja

atau malas membuat kerja..

Yang pasti, ini tidak
bagus.........
aaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrggggggggggghhhhhhhhhhh..
Sungguh tidak patot!



('_').............RECOVER.............

.............................................IN PROGRESSSS....................................


~membetulkan kompass~