Monday, November 17, 2008

..ATAS NAMA CINTA..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...
ASSALAMUALAIKUM W.B.T..


..ATAS NAMA CINTA..

Album : Tika Itu

Munsyid : UNIC


Tika mata

Diuji manisnya senyuman

Terpamit rasa menyubur harapan


Dan seketika

Terlontar ke dunia khayalan

Hingga terlupa singkat perjalanan


Tersedar aku dari terlena

Dibuai lembut belaian cinta


Rela aku pendamkan

Impian yang tersimpan

Enggan ku keasyikan

Gusar keindahannya

Merampas rasa cinta

Pada DIA yang lebih sempuna


Bukan mudah

Bernafas dalam jiwa hamba

Dan ku cuba

Menghindarkan pesona maya

Kerna tak upaya ku hadapinya

Andai murka-Nya menghukum leka


Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

Kunafikan yang fana

Moga dalam hitungan

Setiap pengorbanan

Agar disuluh cahaya redha-Nya


Biar sendiri hingga hujung nyawa

Asal tak sepi dari kasih-Nya

Kerna sesungguhnya hakikat cinta

Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

Sehingga ku rasai

Nikmat-Nya...

Syurga-Nya...

Cinta-Nya...


"Jika hati kita masih boleh diisi dengan cinta lain selain dari cinta Allah,maknanya hati kita masih belum terisi sepenuhnya dengan cinta Allah. Jika kita masih tercari-cari cinta selain cinta Allah maknanya hati kita belum sepenuhnya mencintai Allah.. Camne nak cari cinta Allah,??kita tak nampak pun Allah..Camne nak cakap kita dah mencintai Allah??. Kita tak nampak cinta Allah ... Carilah cinta Allah,memang payah tapi Allah dah membantu kita,memandu kita dengan petunjuknya,Quran yang Haq..Carilah..carilah..Carilah cinta itu.." Kata-kata yang dilontarkan oleh pemilik don't lose grip itu meruntun hati-hati yang hadir hari itu... Air mata yang mengalir dari hati yang faham turut menyeret sama hati-hati adik-adik untuk sama-sama menyelami kata-kata itu..

Bagi kami,kami dapat merasakan seolah-olah Allah berkata-kata direct menuturkan Firmannya dalam surah Ash-Shaff ayat 2-3 :

" Wahai oarang-orang yang beriman!Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?. (Itu) sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan."..

Terasa ayat-ayat itu ditujukan khas kepada kami..Air mata ini menitis laju seolah-olah tak mampu dihentikan lagi,umpama darah yang tiada platelet,terus mengalir membawa bersama karat-karat jahiliah dalam diri ini...Hati tertanya-tanya sendiri berjayakah saya dalam pencarian cinta itu atau saya hanyalah sekadar pandai berkata-kata tanpa betul-betul mencari cinta itu!! Saya malu pada Allah.. Hati tersentak,lidah terkedu dan akal sibuk memuhasabah diri.. Lecturer Teater 2 senyap sunyi,semua yang hadir terdiam dalam lamunan hati sendiri.. Ya Allah..Ya Allah.. Hati terasa betul-betul disentuh oleh Allah, sudahkah saya beriman sepenuhnya dengan Ali Imran ayat 31?????...

Mata tertumpu pada akhawat yang hadir..Semuanya tertunduk sambil hati sibuk berzikir,beristighfar barangkali..Selesai talk, kaki melangkah menuruni tangga di LT 2 itu, saya diserbu akhawat yang hadir, bahu saya basah dengan air mata akhawat itu.. Akhawat itu masih tidak berhenti menangis,memaksa hati yang berada disitu turut sama merasa feelingnya pada ayat-ayat cinta ini..

Saya sendiri masih terkedu,ingin memujuk namun saya merasakan kata-kata saya tidak semahal ayat-ayat cinta Allah, lalu FirmanNYA dalam surah Az-Zumar : 53 meluncur dari bibir..

" Katakanlah, "Wahai hamba-hambaKU yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dia-lah yang Maha pengampun, Maha Penyayang.."

Air mata akhawat itu bertambah laju...Aduss.. Bingung seketika,ingin memujuk namun hati masih mengatakan biarkan air mata itu mengalir.. Andai ia datang dari hati yang menyesali dosa-dosa yang berlalu diharapkan ia mampu memadamkan api neraka kelak..

Rasailah cinta itu..Moga Berjaya dalam pencarian kita..

Saat cinta berbisik,

Suaranya memuji Tuhan,

Saat rindu terusik,

RasulNYA jadi pilihan,

Bila surga mengamit,

Nyawanya jadi taruhan...


NOTA KAKI@TANGAN: Kata-kata yang datang dari hati akan menyentuh ke hati..