Friday, October 10, 2008

..BICARA ALLAH..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T....


ALHAMDULILLAH..Lama saya menanti jawapan dari persoalan-persoalan yang bermain di fikiran selama ini akhirnya sedikit demi sedikit jawapannya saya temui. Usrah umum yang dihadiri hari ini sangat-sangat membantu me'recharge' iman dan mengubat hati yang luka parah dan juga melegakan fikiran yang tersempit dan terhimpit.. mungkin kerana ketiadaan usrah kebelakangan ini menyebabkan hati menjadi kering. Maaf sangat-sangat entri terkedian ini lebih keduniaan kerana hatiku kurang basah.. kita umpama pensil yang menciptakan untuk melakukan sesuatu yang hebat.. Satu yang menarik hati dan membuahkan hati yang terasa sakit terubat ialah kata-kata untuk menghasilkan pencil yang tajam perlu diasah. Ya!Definitely,kita akan merasa sakit dengan asahan tersebut tetapi ingatlah bagaimana mungkin pensil itu mampu untuk terus menulis dan melukis kalau matanya tidak ada??... yang diasah itu hanya kulit luarnya,dan yang berada didalam akan menjadi tajam.. ini bermakna yang sakit luarnya sahaja sedangkan dalamnya terasah,tajam dan sedia untuk memberi erti pada orang lain.. jadi apa sahaja ujian yang menyakitkan yang sedang kita alami sekarang ianya bertujuan untuk mengasah kita. Physically dan mentally kita akan sakit (itulah kulit luar pensil,alar yang kayunya tu) tapi iman yang berada didalam akan lebih mantap (itulah karbon pensil).. dah paham semua?..

Dan yang paling penting,ujian mengukuhkan keyakinan kita pada Allah,memantapkan pengantungan kita kepada kepada Allah..Ini sangat-sangat penting untuk hati yang menyakini tiada pelindung melainkan Allah yang maha kuasa.. Saya sangat sukakan ayat ini:"Yang demikian itu kerana Allah Pelindung bagi orang-orang yang beriman;sedang orang-orang kafir tidak ada pelindung bagi mereka."

( surah Muhammad:11)


Allah sudah mengingatkan kita,jika kita orang yang beriman,Allah itu akan menjadi pelindung kita,patutkah kita mengambil benda-benda lain sebagai pergantungan kita??..Habis cerita pasal pensil,konklusinya jadilah pensil yang berguna pada Tuan dan Penciptanya..Allah memang tidak memerlukan kita tapi kitalah yang memerlukanNYA...

Huhuhu,menonton ayat-ayat cinta baru-baru ini juga menyentak tangkai hati dengan kebenaran yang dibentangkan.."Ya Fahri,Allah sedang berbicara denganmu tentang sabar dan ikhlas", kata-kata yang diluahkan kepada Fahri itu mengamit hati berdetik..Ya,Allah itu setiap saat berbicara dengan kita,dalam setiap apa yang kita lakukan,cuma bezanya mahukah kita mendengar bicara itu atau sekadar menutup telinga?..Hati terasa melonpat-lompat!!Kenapa saya tak terfikir bicara-bicara Allah sebelum ini??..Kenapa hati hanya mampu mempersoalkan kesusahan dan kesakitan yang dialami tanpa mahu memikirkan ayat-ayat cinta Allah itu.. Allah sudah membuka ruang bicaraNYA denganku..Kata senior saya,kita tak boleh pun nak sms Allah dan Allah tak reply pun..MAAF UNTUK MENGATAKAN SAYA SAMA SEKALI,DUA KALI DAN BERKALI-KALI tak setuju dengan itu..Kita berhubung dengan Allah melalui solat kita,doa berjela-jela yang dipanjatkan kepada Allah setulus hati definitely didengari Allah..RINTIHAN WAKTU SOLAT MALAMMU TIDAK PERNAH TERSIA BEGITU SAHAJA..Allah tidak membiarkan doa itu berlalu sia-sia tanpa balasan..dan yang paling penting Allah membalas setiap bicara kita..Allah berkata-kata dengan kita melalui al-Quran yang HAQ,Memandu kita dengan petunjukNYA serta mengingatkan kita dengan ujianNYA...ITULAH BICARA ALLAH!!!..saya merasakan, Allah berbicara dengan saya tentang ikhlas dalam menjalankan kerja-kerja yang memerlukan pergorbanan yang bukan sedikit ini...Allah berbicara denganku tentang sabar menanggung sakitnya dilukai di jalan ini,Allah berbicara tentang kefahaman dengan apa yang saya imani,Bukankah INI BICARA ALLAH???..Permulaan yang boleh saya sifatkan kegagalan waktu memulakan perjalanan ini membuktikan Allah membicarakan mengenai strategi dalam berjuang..

"Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang dijalanNYA dalam barisan yang teratur,mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh."

(Ash-Shaff:4)

INILAH BICARA-BICARA ALLAH DALAM HIDUP KITA..DENGARKAH KITA AKAN BICARA ITu???

nota kaki@tangan: DENGARKAN BICARA ITU PASTI DIRIMU AKAN MENJADI PENSIL TERBAIK.

2 comments:

 1. cepatlah sambung...ahahaaa...
  kalau aku asah luar,tajam dalam sekali..macam mana nak asahl luar tanpa mengasah dalam??atau nak asah dalam memang kena asah luar????uhu...

  apa apapun,jangan mencemar bm dengan bahasa rojak...agagagagaaa..
  :p

  ReplyDelete
 2. SALAM..
  SETAHU SAYA ROJAK TU SEJENIS MAKANAN YANG KALAU KAT TERENGGANU ADA BENYAK JENISNYE..Ada rojak keling,rojak ayam dan rojak kateh..dan diakui makan rojak memang best..Kalu cik mirul nak rasa rojak terengganu boleh lar visit terengganu 2008..
  asah lar kat mana-mana pun asal tajam dah..dan gunalah alat yang sesuai cam pengasah pensil ke jangan guna pisau nanti asahannya tak cantik...

  ReplyDelete