Friday, November 21, 2008

..NAK JADI SAPE..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T....


Pernah sekali, saya rasa cukup sakit, rasa tak tertanggung dengan ujian yang bertimpa-timpa hingga tersungkur, lebat air mata membasahi sejadah, mengadu kesakitan pada DIA..Terasa itulah saat paling bahagia kerana hati merasakan DIA mendengar luahan saya..Pencipta Yang Maha Hebat,Maha Agung itu mendengar rintihan seorang hamba yang kerdil..Tidak puas, saya membelek-belek hadiah dariNYA, surat cinta Pencipta untuk hambaNYA.. Lalu saya temui ini:

"Janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang yang beriman.."
(Ali Imran:139)

Saya silap,DIA bukan sekadar mendengar tapi DIA juga membalas..DIA berbicara dengan saya.. Saya pandang sekeliling, sahabat bahkan orang terdekat,rumet saya sendiri tidak mengetahui keperitan yang saya sedang alami sekarang..Tiada siapa yang perasan kesakitan ini,tapi DIA..DIA menyelam terus ke dalam hati saya, menzahirkan pujukan-pujukan yang manis-manis...Dan mengingatkan dengan ayat-ayat yang mengetarkan hati..Saya tak kan pernah rasa semulia ini jika saya tak kenal islam,saya takkan pernah rasa sekaya ini jika saya tak kenal islam, saya takkan rasa setenang ini jika saya tak kenal islam, saya takkan rasa sekuat ini tanpa mengenali islam, saya takkan rasa disayangi sebegini jika saya tak kenal ALLAH...Lalu pantaskah untuk seorang muslim merasakan dirinya hina kerana dia islam??..Rasailah izzah dirimu sebagai muslim, bangga melakukan suruhan Allah, bukan untuk riak tapi untuk menunjukkan kepada manusia inilah undang-undang terbaik di metrospace ini..

___________________________________________________________________

"Siti,kami teringin nak jadi macam hang.."kata-kata yang dituturkan oleh seorang sahabat menyebabkan saya tersenyum sendiri..

"Kenapa pulak??..Saya bukan superwoman or supergirl or tak pun shinchan yang banyak peminat tuh.."

"Sebab hang camni ar kami suka.." Hmmm..pening ke??..Saya pun masih mentafsir kata-katanya..

_______________________

"Siti, kami suka tengok hang..Kami nak jadi cam hang, boleh bercakap n bila cakap sume orang dengar..Kami suke dengar hang cakap.." (Diluahkan oleh classmate yg sedang mencari-cari dirinya yang sebenar)..

"Kami harap kami boleh jadi macam hang, boleh beriman dengan ayat ini sepenuhnya..Kami nak rasa camtu.." (Kata-kata yang mengundang takut pada hati waktu sedang ber'usrah' minggu lepas)...

(kenapa takut??..--->sebab takut manusia je yang nampak saya telah beriman dengannya sedangkan pada mata Allah saya masih lagi belum beriman sepenuhnya..Astaghfirullah..)

"**a suka tengok Siti..Nak gak jadi cam Siti.." (komen seorang sahabat waktu aktiviti mentor-mentee (komen and complementary) 2 minggu lepas..)

Ha,yang ni tak leh blah:
" Salam perkenalan..Saya suke cara awak.."
..~Secret Admire~..

-----------------------------------

Siti..Siti..Apa dah jadi??...Antara komen yang mengetuk akal saya berfikir..Kenapa sume orang nak jadi saya??..Best sangat ke??..Jadi diri sendiri dah ar..Kalau orang lain jadi saya, saya nak jadi ape pulak??..hmmm..Sape pulak nak jadi korang kalau korang jadi saya??..Sape pulak nak jadi orang yang ganti korang kalau korang jadi saya??...(peningkah anda..) hoo..hoo.. hold on, Jangan pening dulu..saya belum pun lagi mengupas tajuk ni..Baru muqadimah..hehe..

..Apa yang best jadi saya??..

"Manusia umpama logam,terpilihnya mereka semasa jahiliah terpilih juga mereka semasa Islam sekiranya mereka faham.".. (Sahih Bukhari)

Hadis di atas jelas menunjukkan setiap orang punya kelebihan cuma yang membezakan ialah cara menggunakan kehebatan yang ada dalam diri kita..Jika dilihat setiap orang berpotensi menjadi yang terpilih itu,jadi satu cara yang digariskan dalam hadis itu ialah faham..Faham terbahagi kepada 2 faham dengan hati dan faham dengan akal..Memahami novel jiwang such as Ombak Rindu dan cerita hindustan such as Kabhi Kushi Kabhi Gham menuntut kefahaman dengan hati kerana itu ada yang boleh meleleh air mata bila memahami jalan cerita ini.. (used to be zaman jahiliah dulu)..Begitu juga islam,islam adalah sesuatu yang perlu dirasai dengan hati bukan akal kerana ia bukanlah sekadar satu ilmu teori tanpa praktikal..Jadi untuk jadi orang yang hebat ketika jahiliah n hebat ketika islam ialah hanya dengan memahami islam dengan hati ..

..Kebolehan bercakap..

Kelebihan bercakap itu kurniaan Allah..Bahkan ia sangat sukar dijaga..Lupakah kita pada kata-kata Allah ini..

" Wahai oarang-orang yang beriman!Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?. (Itu) sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.".. (ash-Shaff:2-3)

Bahkan..Sangat susah juga untuk menjadi golongan ini..

"Dan Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata, "Sungguh, aku termasuk orang-orang Muslim (yang berserah Diri)". (Fushshilat :33)

So,kelebihan yang ada itu tidaklah untuk ditunjuk-tunjuk kepada manusia sebaliknya bertujuan untuk mengajak manusia kepada kepatuhan secara total kepada Allah..Tak mudah bukan jadi saya??..

..Kefahaman yang cepat..

"Siti apsal awak selalu cepat faham ek??"..Huhuhu,saya tiada jawapan untuk soklan itu sebab kefahaman terhadap ilmu Allah itu dikurniakan oleh Allah..Saya tidak punya masa sebanyak orang lain untuk study..Banyak dari masa saya digunakan untuk memenuhi hak-hak manusia, hak syahadatain ini, dan hak pencipta ke atas diri ini, jadi barangkali Allah menzahirkan janjinya (note that:janji Allah itu sentiasa benar!!) sebagaimana surah 47,Muhammad ayat 7..:

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya DIA akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.." (muhammad:7)

Jadi jangan pernah menyangka,kita akan b*d*h kerana tak sempat nak study banyak cam orang lain..Tapi jangan tak study pulak..memang ar fail kalu malas..

..Sifat baik itu Dari Mana??..

Firman Allah:

"dan (sifat-sifat yang baik itu) tidak akan dianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar.." ( Fushshilat:35)

Rasanya itu menjawab soklan di atas..Allah telah memberi panduanNYA..Ikutlah..jangan jadi saya kerana saya tak sempurna...Cukuplah kita menjadi hamba celupan Allah..

"Sibghah Allah. Siapa yang lebih baik sibghah-nya daripada Allah? Dan kepadaNYA kami menyembah.." (Al-Baqarah : 138)Nota kaki@tangan: Entri panjang lagi merepek..harap ada khairnya untuk semua..


3 comments:

 1. nak jadi siapa?
  jadilah diri sendiri dengan beracuankan akhlak rasulullah..

  "raikan perbezaan!"

  ReplyDelete
 2. erm...bagus bagus dan igtkan sahabiat2 awak yang acuan yg membentuk adlah islam..so bukan awak yang sepatutnya diorg nak jadi...tapi islam itu sendiri..abid dan khalifah yang betul2 ikhlas bergerak pada jalannya...

  insya Allah

  ReplyDelete
 3. salam..
  Acuan yang membentuk atau kita yang membentuk acuan??..
  (2;208) jika boleh kita beriman dengan ini maka kitalah org yang mendapat ptunjuk ALLAH..
  Saya begini hanya kerna ISlam..

  ReplyDelete