Monday, March 23, 2009

..PERJALANAN MEMBINA IKATAN..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T...


DAri KMB--------------> Singapore

Macam-macam berlaku sebelum tuh..Malam tu baru lepas handle Maulidur Rasul, quite a heptic week for me..Mujur saja Allah terus memberi kekuatan pada fizikal, mental dan iman ini untuk terus bertahan...Tibe-tibe dalam kesebukan malam tu, saya tersedar, handphone tercinta yang merupakan hadiah kasih dari ummi hilang..Dah agak tertinggal kat dewan, but then bile check, xde pulak...Baterinya pulak memang dah nazak habis, bile call masuk voice mail..Confirm! dah mati..Adesh, camne nih??.. Dalam kebingungan pencarian itu, alhamdulillah meeting dan usrah disetelkan sebaik mungkin sebelum berangkat ke sana..

Tapi..

Bila balik bilik, duduk sorang-sorang dalam bilik, sungguh terasa kesunyian tanpa handphone itu..Owh, di manakah anda??.. YA ALLAH mudahkanlah pencarianku..

Terasa..

Tawakalku hanya pada Allah kerana tiada siapa tahu dimanakah "dia" (salah tatabahasa ni..abaikan) berada..Terasa, hidup umpama pentas wayang, dan saya adalah pelakon mencari bayang dan barang yang hilang..Terasa semuanya berjalan mengikut skrip yang diaturkan DIRECTOR besar di atas sana..Terasa, pengerakan kita rupanya diawasi setiap masa...Terasa, tiada masa dan ketika serta peristiwa yang berlalu tanpa pengetahuanNYA..Terasa, sungguh DIA yang maha besar...Subhanallah..Bersendirian tanpa handphone, tanpa rumet, terputus sudah hubungan dengan dunia luar..Umpama masyarakat primitif..Terasa peristiwa pemulauan 3 sahabat lantaran keberatan ikut berperang menimpa diriku..*(owh, sungguh hiperbola, tak penting..Abaikan saja)..Pendek cerita, tanpa handphoneku, ku berjaya tidur awal..

Esok..

Matahari menjengah dan sempat berqiam sejenak dinihari itu..Terfikir..hmm..mungkin dengan dia..Tanpa sempat melabuhkan duduk dikerusi, saya dikuit..Terpanggil mendengar walau sudah dapat meneka butir bicaranya, argh, sudah terlambat untuk pura-pura tak nampak..Bedilan meriam dan peluru laser menembak tepat ke hati dan jantung..Ingin membalas, tapi ini bukan masanya..Cukup dengan mendiamkan diri..membiarkan diri di serang bertubi-tubi tanpa sempat berlindung..Sehabis butir bicara akhirnya, sempat bertanya pada temannya tentang handphoneku, dimarahi lagi kerana cuai....Jika ku tahu dengan siapa dia berada nescaya malam tadi lagi ku ketuk rumahmu tidak perlu menunggu pagi ini..Sabar ya hati..Alhamdulillah untuk instinct itu..subhanallah..Air mata menitik, sakit diperli dan dimarahi serta syukur untuk nikmat ini..Merasai lagi keberadaan handphone ini..Suatu nikmat yang terasa benar hilangnya..Pengajaran bermakna untukku..

Sebelum berangkat, sempat memaklumkan sejenak pada kakakku..Maaf ye kak, lambat memaklumkan..Tak sempat bersalam dan berpeluk erat dengan sahabat semue..Afwan sangat-sangat, semuanya in hurry..

"Sayang, isolatedkan dirimu pada jahiliah.."

"Akak tahu awak sudah sedia terisolated.." (benarkah?)


"moga Allah menjaga saya.."Hatiku takut..

Saya ke sana bukan dengan kehendak hati..Membawa tugas besar saya ke sana dan banyak sangat tarbiyah dari situ.. Sebolehnya,Saya mahu cepat pulang melepaskan rindu pada ummi tercinta...Ingin pulang untuk mengisi masa dengan adik2 di sana..dalam perjalanan, sempat saya uruskan tiket pulang, hanya semata-mata untuk berjumpa adik-adik disana...K. Mahe dan K.hanis sempat dihubungi sepatah untuk mengumpulkan adik-adik lepasan spm, sempat jumpa kejap pun jadilah..

Singapore..

Asing dan ghuraba sungguh terasa..Solat ditepi tangga, dalam bilik family, atas rumput....Waktu solat sungguh tak terjaga...



Saya perhatikan:

Cara kerja mereka sungguh mantop...Memang kebatilan yang terancang mampu mengalahkan kebenaran yang tidak terancang..Program mereka memang tersusun, semuanya diurus dengan cukup baik..Mereka cukup cekap..cukup mesra dan baik....Ada riak kepenatan pada wajah setiap dari kami, lantas konsert by Ge**ge D**e menjadi santapan malam itu..Mulanya saya diberi tempat di barisan kedua, depan pentas, depan speaker..Mau tak pekak telinga..kerusi Esplanade yang saya duduk tu pun ber "vibrate" (daku buat EE malays..abaikan)..Saya request pakcik yang jaga tu untuk alihkan saya ke belakang..Dia jawab:

:"sori miss...U can't"..

..kecewa..

Terus memekakkan telinga kat depan..sekejap tuh:

: "Miss, do you me to take you up to one level?"
: "certainly.." Lupa nak sengeh kat pakcik tuh..Sempat senyum jek..

Dari atas, saya melihat manusia memang umpama robot..Penat bekerja dihilangkan dengan menonton konsert..Menari, ectascy dan perempuan menjadi hidangan..untuk ape semua ini? Hilang tension kerja ari ni, esok kerja lagi.. Melihat dari atas, semua pergerakan menangkap mata saya untuk terus menyaksikan..Ya Allah, parahnya manusia..MAna semua daie daiyah agama ini???..Tariklah mereka.. Membara segengam azam dalam diri melihat keadaan itu..Of course datangku kesini walaupun tidak sepenuh rela, tapi bukankah ini tarbiyahnya???Kenalkan anak-anakmu pada jahiliah agar mereka tahu apa itu jahiliah..Jelaskan mereka tentang islam agar mereka maklum itulah ubat jiwa..

ACS(an**lo Chinese School) cukup meriah dengan versus bible di mana-mana...Di dewan besar, dewan makan, kelas, tempat umum, patung helang, say it every place ada even sampai banner pasal kejayaan sekolah derang pun starting with, To God Be The Glory..Mereka cukup kaffah dalam agama mereka.. kita bila lagi???..

So much things happened along the way..T0o long to explain...


Singapore ---------------->Selangor

Dari Arab street terus merentas Johor menuju ke selangor..Sampai KMB pukul 1 pagi..Mujur ada sahabat tumpangkan sampai Bangi (3 pagi)..huhuhu..Mantop..Tak pernah keluar selewat ni..Dari Bangi sempat main-main jap dengan si cute Munawar (dah besar da dia sekarang..hehehe)..

Selangor---------------------->Terengganu


Malam tu, berkejar balik ke Terengganu..MEmang jika diikutkan tak worthed pun harga tiket tuh dengan cuti yang berbaki ni, tapi menyedari betapa kakak-kakak sebaya saya cukup diperlukan disana, Menyedari betapa kurangnya akhwat yang bergerak, menyedari betapa ada yang menanti saya gagahkan juga diri merentas negeri..Moga Allah menghitung semuanya.. Jam 5.30 pg, sampai di stesen bas, 8.00 pagi keluar untuk jumpa adik-adik..Alamak, janji dengan diorang pukul 10 pg..Awal lagi, ha, jalan-jalan pau sepupuku tercinta jap..Xde kasut comel-comel sander pun jadiklah..Thanx ye my cousin..Next pau session will be on May..

10.30, seronoknye dapat tengok muka adik-adik ex spm ni..Walaupun tak ramai yang datang, takpe, kami bukan mencari kuantity kami mencari kuality..Sempat untuk pengisian, kita setkan balik compass hidup kita..Entah terisi entah tidak pagi tuh..Mungkin sharing dan taaruf tuh terlalu lama..hehehe..Memang tak reti bujget masa..Sori akak2..

Lusa, ke program Iftar dan Qiam anjuran Cik J*M...Ummi, terima kasih sangat-sangat kerana cukup berlapang dada sedang jika ingin boleh saja dia terus menahan saya dirumah, habiskan saja cuti dengan bersenang lenang, menonton dan menolongnya..Ya, Allah, sampaikan pahala ini untuk ummi dan abi...Belum pape, saya disembur hebat malam tu oleh seorang mak cik atas dakwaan merebut anak-anak usrahnya..(apekah??)..Tidak cukup, semburan itu hanya khas buat saya, bersorangan, bukan dilepaskan sekali buat kakak yang menemani saya malam itu....TAk cukup lagi, Mak usrah saya kat sini pun turut dibabitkan..Sungguh daku tak paham..Turut disebut-sebut, perjumpaan dengan adik-adik yang menyebabkan saya travel jauh dari hujung semenanjung tu pun tanpa pengetahuan makcik2..ape kah????Apekah????..Jiwaku membentak geram!! Sedang, kami awal-awal lagi memaklumkannya pada makcik,pakcik negeri berkenaan..Tambah membingungkan, anaknya hadir sewaktu perjumpaan pagi itu??Bagaimana bisa tidak dalam pengetahuannya??...Mataku pedih lagi lantaran pedihnya hati menahan sakit..

Pesan kak Hanis:

:"takpelah dia kan mak cik.."..Hmm, mungkin gak.. "Sesungguhnya kamu akan diuji atas apa yang kamu perkatakan..Jangan gentar apabila diuji kerana itu tanda kau disayangi Allah, itu tanda kau sedang berjuang, itu tanda kau menyampaikan Al-Haq.."



Ya Allah, kalahkanlah kemarahanku, kalahkanlah egoku, kalahkanlah hawa' ku..Travel jauhku dari KMB penuh dengan semburan dan tembakan meriam..Terasa ingin menitis air mata lagi, owh tidak, jangan bazirkannnya lagi..cukuplah ia untuk hati yang merindui Allah..Pertemukanlah ya Allah..

Lagi best perjalanan ini tidak setakat itu, sebelum berangkat pulang ke KMB, makcik ku sendiri yang dulunya menjagaku men"call" untuk bertanyakan hal itu..Apekah??..Kalau ye pun takkan sampai mak cik ku yang tak berada ditempat kejadian malam tu pun perlu di maklumkan..Kias-kias makcik ku malam itu menyampaikan hajatku menerangkan duduk betul perkara sebenarnya..Biarlah ia menjadi bualan makcik2...Biarlah diriku menjadi subjeknye..cepat glamour katanya..Pape jelar makcik, pakcik..

Sungguh, perjalanan ini membina ikatan..Dengan Allah, dengan ummi dan abah (thanz abah untuk usaha menebar roti canai best sempena kepulangan ini..nice!), dengan kakak2, dengan adik-adik, dengan makcik pakcik..Dengan sahabat dan tak lupa dengan Munawar comel..Sungguh ikatan ini cukup indah..Baru merasa bestnya disembur tanpa sempat dibela dan membela..Baru terasa bestnya ummi yang terus merelakan saya untuk jalan ini..Baru menilai bestnya perjalanan ini dalam membentuk sebuah ikatan..YA Allah kuatkan saya dan "dia"..


Nota kaki@tangan: Maaf ye mak cik pak cik atas khilaf yang tak disengajakan..


16 comments:

  1. # inCik akmal hayat..

    Pegi jelar..Xde sape marah pown..hehe..elok menyorok je dalam bagasi kitaorg ari tuh..hehe..Jangan jeles..

    ReplyDelete
  2. # CIK NAZRI:

    Salam..

    Saya tak nak buat drama musikal lar kat sana..Dah berapa banyak filem korg bikin kat sana??hehe.Gurau jek ek..

    Innamala'malubinniat..

    ReplyDelete
  3. Cik nazri:

    Tuh alasan waktu exam je.

    ReplyDelete
  4. cik ct...

    check out my new post!!!
    leave commentssssss
    btw, thankz 4 da advices

    ReplyDelete
  5. # cik Nazri

    Salam...

    i've read it..NIce cerpen..yet, its all about love...Lama2 cam boring gak ar..lepaih ni tukar theme pulak..

    nasihat untuk diri sendiri sebenarnya..Moga lebih berpegang..

    ReplyDelete
  6. (^_^)" setiap hari semakin dekat padaNya

    tarbiyah bukan sgala2nya tp sgala2nya bermula dgn tarbiyah =)

    ReplyDelete
  7. # kak aisyah sayang

    salam akak..

    semakin hari semakin sayang padaNYA..semakin hari moga semakin disayangiNYA...

    ReplyDelete
  8. mulakan lah macam tu dekat kmb...huuhuu

    ReplyDelete
  9. salam..

    #Cik Mirul

    Sikit-sikit boleh ar..Xleh ar seaktif kat luar coz environmental scanning kat sini lain sikit..

    ReplyDelete
  10. salam
    err..npe dak2 mpp yg gi singapore 2 kne gi konsert?
    apakah??(tiru sat)

    hu2..yg kne dgn makcik 2 mgkn skit lg dari kitorg kne time kat muadzam
    siap polis ada kat luar xnk bg bdk2 laki nie tuntut ilmu agama(bhse mudahnya)
    nk suh sume bdk blk umah..
    erm
    dunia2..xpe2
    "Allah tidak membebani seseorg melainkn sesuai dgn kesanggupannya.Dia mendpt phla dr kebajikan yg mereka kerjakan dan mendpt seksa dari kejahatan yang dibuat"(2:286)

    ReplyDelete
  11. salam..

    # Incik Yard..

    Konsert tuh adalah antara event yang diaturkan untuk camp tuh...

    Pasal makcik tuh pulak,makcik tuh faham jek cuma besenya bile orang muda turun padang sendiri kadang-kadang mereka rasa tergugat dengan andaian kita nak take over anak-anaknye..Sedang kami terus merebak hanya untuk mengetuk semua untuk turut bergerak dan memberi kefahaman sambil2 turut sama memahami..

    Ayat tuh best..Thanx..

    ReplyDelete
  12. alhadulillah, masih ada muslimah n mukminah yang menjadi penolong dan pendokong umat islam hari ini. tahniah kerana masih mengekalkan budaya islam walau di rantau orang.
    ps: terfikir nak cerita pasal cambodia tp x tau nak stat dari mane...

    ReplyDelete
  13. salam..

    # Muslim..

    Tanggungjawab itu atas kita semua..
    Nak jugak dengar cerita cambodia..Mungkin boleh share..Nak lawan cakap champa pun boleh...hehehe..Nak?..Nak??

    ReplyDelete