Friday, January 23, 2009

..AN ENTRY B4 CAMPING..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM W.B.T…

Jika hati berbicara,
Dengarlah agar bicara itu menambah iman,
Jika hati mula hidup,
Tandanya ialah bila getar mendengar ayat-ayat Allah,
Jika hati mulai jahat,
Bilamana hati merasakan dirimu baik,
Jika hati mulai jauh,
Bila pengantungan itu tidak lagi pada DIA,
Jika hati terdetik,
Renungilah dosa semalam,
Bila hati tidak lagi takutkan dosa,
Operate dan post mortemlah hatimu,
Barangkali amalmu bukan lagi kerana DIA..

Dalam menilai keikhlasan kita bekerja niat dan pelaksaan kerja senantiasa menjadi perkara pokok, namun sejauh mana kita betul-betul meniatkannya hanya kerana Allah??

Saya teringat kata-kata My beloved seniors bilamana saya mengajukan soalan ni:

“Akak, camne kita nak tahu yang niat kita bukan lagi kerana Allah?”

Akak tu menjawab: “Bila kita merasa riak, itu adalah salah satu tandanya.. Bila kita merasa diri lebih baik dari orang lain..”

Ditambah dengan akak sorang lagi: “ Susah sebenarnya nak control niat jadi kena selalu betulkan niat dan selalu muhasabah hati..”

Riak?..ikhlas? persoalan yang mendorong saya untuk memusabah amal selama ini..Untuk siapa saya bekerja? Bagaimana saya bekerja? Sejauh mana komitmennye? Serta ape kesan setiap amal?.. Bila riak adakah cepat-cepat saya bertaubat?.Dosa kali kedua itu tidak disukai dan taubat kali kedua itu lebih baik..Mengulangi dosa tidak disukai Allah tetapi memperbaharui taubat sangat-sangat disukai Allah..

Survey lagi..

Result exam camne?...

Pada saya, my result is not that bad but also not that good. I’m not satisfied with what I’ve done but I’m satisfied with my fully occupied time although I’m not manage to study for long time..Quality and quantity of our study time both can be the factors of our success but one thing to remember it’s all may be wasted if we do not realize the our special tasks as abid and khalifah.. Is it?..(this is not rhetorical questions, thus I need answer from the readers)..

Want to write more, but I need to go..Rasyed is waiting for me..Nasi goreng pattaya tomyam paprik ayam is ready for me..

NOTA KAKI@TANGAN: lepas camping sambung berblogging lagi..

16 comments:

  1. yup, tanpa pertolongan dari-Nya, mustahil untuk mendapat sesuatu yang gemilang..

    kesimpulannya, untuk berjaya, kembalilah kepada-Nya

    ReplyDelete
  2. # Akmal Hayat

    salam..
    Kegemilangan yang berulang hanya bila islam itu deen kita..kita mulia hanya kerana islam..

    ReplyDelete
  3. #yard

    salam..

    class based project ar..suvivor kem,tapi xde ar survivor sangat powm..kat dusun eco resort.

    sgt best..rase nak pegi lagi..cume tak tahan sejuk sangat..nantilah sy buat entri pasal ni..tak sempat lagi ni..nantilah..

    ReplyDelete
  4. It is remarkable, the valuable information [url=http://cgi2.ebay.fr/eBayISAPI.dll?ViewUserPage&userid=acheter_levitra_ici_1euro&acheter-levitra]acheter levitra en france[/url] Curious topic

    ReplyDelete
  5. Ce message simplement incomparable) http://runfr.com/tag/acheter-cialis achat cialis sur internet achat cialis generique

    ReplyDelete
  6. mirando que carГЎcter del trabajo [url=http://nuevascarreras.com/comprar-cialis-es/ ]comprar cialis generico [/url] Meravigliosa, questo prezioso messaggio cialis 20 mg prospecto

    ReplyDelete
  7. paraphrasez s'il vous plaГ®t http://runfr.com/tag/cialis acheter viagra sans ordonnance cialis 10mg

    ReplyDelete
  8. [url=http://italtubi.com/tag/levitra/ ]generico levitra [/url] rbBravo, come frase ..., brillante idea acquisto levitra

    ReplyDelete
  9. un trГЁs bon message cialis http://runfr.com/acheter-cialis cialis prix viagra sur le net

    ReplyDelete
  10. no estГЎ claro http://nuevascarreras.com/category/cialis-generico/ comprar cialis en espana Credo che si sono errati. Io propongo di discuterne. Scrivere a me in PM. cialis y alcohol mbikprwfxp [url=http://www.mister-wong.es/user/COMPRARCIALIS/comprar-viagra/]la viagra[/url]

    ReplyDelete
  11. Si dovrebbe dire che si sbaglia. [url=http://lacasadicavour.com/cialis-generico-online/ ]compra cialis [/url]E 'vero! Ottima idea, sono d'accordo con lei. cialis 20 mg prezzo Non in questa essenza.

    ReplyDelete
  12. を楽しんでください。 [url=http://japanese-garden.org]バイアグラ 服用[/url] バイアグラ 個人輸入

    ReplyDelete
  13. Quelle trГЁs bonne question [url=http://runfr.com/cialis]viagra en ligne[/url] http://runfr.com les gйnйriques du cialis cialis generique par chиque le prix du cialis

    ReplyDelete
  14. http://crestlinesales.com/phpbb/viewtopic.php?p=80319
    http://beaverlakemoms.com/blm/viewtopic.php?f=6&t=23252&p=41923
    http://theelectricbuddha.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=42331&p=53907

    ReplyDelete